بعنوان یه کوچ علاوه بر داشتن مهارت گوش دادن فعال و موثر، باید به مهارت حرفه ای و قدرمند دیگه ای هم تجهیز باشید. توانایی پرسیدن سوالهای موثر در وجودِ یه کوچ خوب نهفته ست. یه سوال قوی، کمک به مراجع برای شناسایی راه حلهای خودش و حرکت به جلو و اقدام برای عملی کردن اونهاست.
حدود 90-70 درصد زمان گفتگوی جلسه کوچینگ معمولا باید برای مراجع باشه. مراجع به سوالهای مطرح شده کوچ فکر کرده و به اونها جواب میده.
فقط 30-10 درصد زمان توسط کوچ برای پرسیدن سوال، خلاصه كردن، شفاف سازی و بازخورد به مراجع صرف میشه (برای درک بهتر، مقاله تکنیکهای گوش دادن فعال را مطالعه کنین).
جلسه برای چه کسیه؟
به عنوان اولین قانون در پرسیدن سوالهای موثر در کوچینگ به خاطر داشته باشین که جلسه متعلق به مراجع هست. با این ذهنیت به عنوان کوچ، در جلسه کوچینگ سوالهاتون روبه صورت طبیعی درست و در مسیر آگاهی مراجع باید پرسید. این موضوع به مراجع کمک میکنه تا راه حلهای منحصر به فرد خودشو پیدا کنه.
هدف از سوالهای موثر
یه کوچ حرفه ای به صورت طبیعی توانایی مطرح کردن طیف گستردهای از سوالها رو در زمان مناسب داره.کوچ با این مهارت، در مواردی که در زیر بهش اشاره شده، میتونه به مراجع خودش کمک کنه:
- ایجاد درک روشن و دستیابی به چشم انداز
- تحریه تفکر عمیق یا جایگزین
- به چالش کشیدن تفکر فعلی
- ارزیابی از خود و وضعیت موجود
- بررسی گزینه ها
- بررسی حقایق، افکار و احساسها
- تغییرِ زاویه دید
- برنامه ریزی و سپس اقدام
سوالهای موثر در کوچینگ هیچگاه سوالات باز نیستند. به صورت کلی پرسیدن سوالهای باز، جواب طولانی تری رو برای مراجع به نسبت سوالهای بسته خواهد داشت. در صورت استفاده از این نوع سوالها، شما باید از پرسیدن سوالهای متعدد که فقط باعث ایجاد سردرگمی برای مراجع میشن خودداری کنین. تو این مرحله پرسیدن سوالهای جهتدار که مراجع رو به سمت جوابی که شما در ذهن دارین سوق میده، میتونه روند جلسه رو به خطر بندازه.
همه افراد به سوالهای مشابه جواب یکسان نمیدن. در طی زمان و با افزایش مهارتهاتون به عنوان کوچ، متوجه میزان تاثیرگذاری سوالها در مراجعین میشین. با دقت در این یافتهها، به مرور به صورت غریزی مهارت ایجاد مجموعهای از سوالها و زمان مناسب پرسیدن اونها رو به دست میارین.