نظارت بر کار کوچ، حمایت‏های لازم برای پیشرفت کاری و شخصی کوچ ‏ها را فراهم می‏کنه. با توجه به ساعت‏های زیادی که برای نظارت و همچنین آموزش حرفه‏ای که در این رابطه داشتم، به شخصه مزایای زیادی از آن را تجربه کردم. فکر می‌کنم تمامی کوچ‏هایی که نسبت به پیشرفت کاری خود جدی هستن، به‌ نوعی از نظارت نیاز دارن. نظارت در عین اینکه باعث میشه تا استاندارهای کاری و اخلاقی مهارت کوچینگ رعایت بشن؛ به کوچ‏ها کمک می‏کنه تا بهترین خود باشن و به طور کامل در خدمت مراجع‏ هایی باشن که به آن‏ها اعتماد کردن و برای این ارتباط تلاش کردن.

در ادامه بیشتر درباره­ نظارت بر کوچ، هدف از این نظارت و آنچه به‌عنوان کوچ می‏تونین به دست بیارین، توضیح میدم.

نظارت بر کوچ چیست؟

کار نظارت بر کوچ معمولاً با کمک یک ناظر آموزش‌دیده انجام میشه؛ و در این فرایند کوچ با چالش‏های شغلی خود روبرو میشه. اغلب این کار به‌عنوان نوعی «super vision» مورد تأکید قرار می‏گیره. این نظارت باعث میشه که به کار کوچ از چندین دیدگاه مختلف نگاه بشه. نظارت بر کوچ نباید مورد سوء تعبیر قرار بگیره. این نظارت یک کار مدیریتی به حساب میاد که از جانب شخصی قدرتمندتر از کوچ برای کنترل درست بودن کارها انجام میشه. کوچ به کمک ناظر متوجه ایرادهای کار خود میشه. در این جلسات، ناظر و کوچ (فرد تحت نظارت) در محیطی امن و به‌ دور از قضاوت در کنار هم نشسته و مسائل مورد نظر را بررسی می‏کنن. در طی این فرایند است که کوچ نسبت به خود، مراجع و کاری که انجام میشه، بینش و آگاهی به دست میاره.

هدف از نظارت بر کوچ

هدف از نظارت بر کوچ را به چهار دسته میشه تقسیم کرد:

اخلاقی/حرفه‌ای: مطمئن شدن از اینکه کوچ، طبق دستورالعمل‏های حرفه‌ای و اخلاقی کار می‏کنه. به ‌عنوان ‌نمونه، شاید کوچ در زمان کار با یک مراجع خاص متوجه بشه که خارج از حوزه­ کاری خودش قرار داره و مراجع موضوعاتی مثل اعتیاد به الکل را مطرح می‏کنه. امکان داره کوچ با این مسئله مواجه بشه که چطور به شکلی اخلاقی با این موقعیت برخورد داشته باشه.

تکامل: کمک به کوچ برای بالا بردن سطح شایستگی‌های خود و تمرکز بر مهارت‌ها، رویکرد و ابزار مورد استفاده. برای نمونه، شاید کوچ متوجه بشه که همکاری او با مراجع طبق انتظار پیش نمیره و باید رویکردها و ابزارهای فعلی، و گزینه‌های جایگزینِ در دسترس را بررسی کنه. از سوی دیگر، کوچ شاید متوجه بشه که کار او و مراجع در ماه اخیر بسیار خوب پیش رفته و به کمک مراجع سعی در تجزیه ‌و تحلیل این موفقیت داشته باشه و از این موضوع برای الگوسازی استفاده کنه.

حمایتگر: ایجاد فضایی امن و به‌ دور از قضاوت؛ فضایی که در آن کوچ احساس کنه حرف‌هاش شنیده میشن و در زمان بروز شک، نگرانی و عدم امنیت، موردحمایت قرار می‏گیره. به ‌عنوان‌ نمونه، کوچ ممکنه چندین مراجع داشته باشه که همگی به کار با کوچ پایان بدن و در نتیجه او نسبت به کوچ بودن خودش دچار تردید بشه.

کسب‌وکار: تمرکز بر توسعه ­جنبه‌های کسب ‌و کار کوچینگ. به ‌عنوان ‌نمونه، کوچ تمایل داره که روش جذب و حفظ مشتری‌های جدید را بررسی کنه.

مزایای نظارت بر کوچ

ساعتها، تجربه ­ی شخصی من از نظارت بر کوچ ها مزایایی رو به همرا داشته:

  1. بهره‌مند شدن از فضایی امن و محرمانه برای کشف و بررسی موارد کارآمد و موارد غیر کارآمد

دونستن این موضوع که ناظر برای کمک به تأمل، یادگیری و پشتیبانی در یک فضای محرمانه در کنارتون حضور داره، موقع  واکاوی موقعیت‌هایی که به‌خوبی پیش نمیرن، یا حتی موقع تأیید حسن انجام کارها، به مقدار بسیار زیادی اطمینان ‌بخشه.

به‌عنوان کوچ از شما انتظار میره که رازداری و محرمانگی رو با مراجعهای شخصی خودتون نگه دارین. توافق کنین که تنها زمانی درباره ­ی موضوعات گفتگوهای محرمانه بحث کنین که در راستای خدمت به مراجع باشه. رابطه­ ی نظارتی میتونه چنین فضای محرمانه ای رو ایجاد کنه.

  1. فرصتی برای درس گرفتن

ممکنه در بعضی موارد خودتون رو سرزنش کنید که چرا روش خاصی رو برای مراجع خودتون به کار نگرفتید. تعداد زیادی از کوچ هایی که می‌شناسم، استانداردهای بسیار بالایی رو برای خودشون مشخص کردن و به کارشون عمیقاً فکر میکنن. گاهی اوقات این تفکر و تأمل میتونه غیرمفید باشه و پای انتقاد از خودشون رو به میون بکشه. حتی به‌جای درس گرفتن برای رشد و پیشرفت و اقدامات معنادار، منجر به دلزدگی بشه. نظارت میتونه فرصتی رو فراهم کنه تا چند قدم به عقب برگردین. به‌جای گیر افتادن در دام چرخه­ ی غیرمفید یک ماجرای مشخص، نگاه غیر مغرضانه ای به کار خودتون داشته باشین.

  1. فرصتی برای آشکارسازی

یعنی واکاوی مؤلفه­ های عمیق‌تری که روش کارمون رو تحت تأثیر قرار میدن. به راحتی میشه اینطور فرض کرد که کار ما با مراجع تنها تحت تأثیر ابزار و راهکارهاییه که به‌عنوان کوچ به کار می‌گیریم. در حقیقت، این موارد تنها بخشی از داستان هستن. شبکه ­ی پیچیده‌ای از محرکه‌های ارتباطی وجود داره که کارمون رو تحت تأثیر قرار میده. مراجع و ظاهری که در جلسه از خودشون نشون میده، محیطی که در آن کار میکنه، رابطه­ ی شما با مراجع و پیشینه ­ی خودشون شما و تجربه‌های زندگیتون، همگی میتونن بر شیوه ­ی کوچینگ اثر بذارن. یک ناظر و سرپرست خوب میتونه شما رو در کشف این موارد تأثیرگذار یاری بده . اون باعث می­شه تا برای کنترل خودتون و تعامل با اون موارد، از آمادگی‌های بهتری بهره‌مند بشید.

  1. با نظارت موانع شخصیتون رو به چالش بکشید

همان‌طور که قبلاً گفته شد، نظارت فرصتی رو براتون فراهم میکنه تا در مقام کوچ بتونید رشد کنین. برای رشد کردن باید بتونید گاهی اوقات از منطقه ی امن خودتون خارج بشید و در محیط بیرون، چیزهای جدیدی رو تجربه کنین. سرپرست کوچ، یعنی همان کسی که میتونه نقاط قوت و توانایی‌هایتان رو یادآور بشه، قادره در انجام اون کارها شما رو حمایت کرده و به چالش بکشه.

  1. دریافت حمایت

اکثر افرادی که بر کار کوچ ها نظارت میکنن، خودشون کوچ های باتجربه‌ای هستن که ازنظر حرفه‌ای توسط انجمن‌های حرفه‌ای کوچینگ مثل فدراسیون بین‌المللی کوچ ها، انجمن کوچ ها و شورای کوچینگ و ارشاد اروپا تأیید شدن.همچنین اونا در زمینه‌ی نظارت بر کوچ ها هم به‌صورت حرفه‌ای آموزش دیدن. درنتیجه میتونن در راستای برآورده ساختن نیازهای خاص شما به‌عنوان کوچ، حمایتی درخور و تخصصی رو فراهم بیارن.

  1. سازمان های ناظر

واقعیت اینه که حالا تعداد زیادی از سازمانای بزرگ، متقاضی کوچ های هستن که به‌نوعی دوره ­ی نظارت بر کوچ رو دیده باشن. به‌عنوان‌مثال، تعداد زیادی از متقاضیان کوچینگ در بخش دولتی انگلستان، این شرط رو به‌عنوان یک پیش‌نیاز لحاظ کردن. این شرط میتونه ضامن کیفیتی باشه که به‌واسطه‌ی اون، کوچ ها شاغل در سازمانها مرتباً بر صلاحیت و شایستگی‌های خودشون به‌عنوان کوچ اضافه کرده و نسبت به پیشرفت سازمان احساس تعهد می­کنن.

موضوعاتی که به‌طورمعمول در مبحث نظارت مطرح میشن

کوچ ها بر اساس نیازهای خاص خودشون در زمان مشخص، هزاران موضوع رو در مبحث نظارت مطرح میکنن. برخی از موضوعاتی که توسط خودشون مطرح‌شدن یا افراد تحت نظارت من اونا رو مطرح کردن، عبارت‌اند از:

  • «احساس می‌کنم در کار یک مراجعی خاص گیر افتادم و میخوام بدونم که چطور می‌توانم او رو به جلو سوق بدم.»
  • «بعضی از مراجعهایی که باهاشون مشغول کار بودم، اخیراً به کار با من پایان دادن و من هم توانایی‌های کوچینگ خودشون رو زیر سؤال بردم.»
  • «به نظر میرسه که مراجع ها مشابهی رو جذب می‌کنم و میخوام دلیل این مسئله رو بدونم.»
  • «در کار با مراجعها، متوجه برخی از موضوعات متداول شدم و دوست دارم دلیلشو پیدا کنم.»
  • «متوجه شدم که پس از کار با یک مراجعی خاص احساس خستگی می‌کنم و میخوام بدونم که جریان از چه قراره.
  • «کار من به‌عنوان کوچ در حال حاضر بسیار خوب پیش میره و دوست دارم که این وضعیت ادامه پیدا کنه.»
  • «برام سؤال پیش اومده که آیا بیشتر یه کوچ هستم یا یک راهنما. میخوام بدونم که به‌عنوان کوچ، چه کسی هستم.»
  • «در حال حاضر با گروه پر چالشی کار می‌کنم و به‌قدری حمایت نیاز دارم تا در کار با اونا، اطمینان خاطر بیشتری داشته باشم.»
  • «به نظر نمیرسه که مراجع هام از جلسه‌های خودشون بهره­ی چندانی ببرن و میترسم که اونا رو از دست بدم.»
  • «مراجع به‌صورت ناگهانی، موضوع واقعاً چالش‌برانگیزی رو در جلسه‌ها مطرح کرده که من رو حقیقتاً برآشفته کرده . نمیدونم که چطوری باید باهاش کارکنم.»
  • «کار کوچینگ من از طراوت و تازگی افتاده است و میخوام برای طراوت بخشیدن به اون راهی پیدا کنم.»

مدل‌های نظارت

ناظران متفاوت، برای کنکاش و نظارت بر کار کوچینگ ‌شما از مدل‌ها و منابع متفاوتی استفاده میکنن. من در این مقاله درباره ­ی مدل مذکور و روش استفاده از اون برای تأمل بر کارها، توضیح بیشتری دادم.

انواع نظارت بر کوچ

انواع متفاوتی از نظارت به نسبت نیازها و بودجه‌های مختلف، وجود داره.

نظارت یک‌به‌یک

این نوع نظارت، اگر از جانب ناظری که آموزش‌های حرفه‌ای دیده باشه اعمال بشه، فرصتی را برای بهره‏مندی از حمایت برای شما به وجود میاره، که فقط و فقط مختص شماست. این نظارت می‏تونه احساس امنیت را در شما بالا ببره، چون می‏دونین که تنها با فرد ناظر خود در مورد این مطالب حرف زدین. همچنین در این نوع از نظارت، زمان‌بندی جلسه‌ها از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردار است.

نظارت گروهی

نظارت گروهی که توسط ناظر آموزش‌دیده‌ انجام میشه، فرصتی را فراهم می‏کنه تا بتونین در کنار سایر کوچ‏هایی که در این فرایند نقشی بر عهده دارن، تحت نظارت قرار بگیرین. این روش باعث میشه تا فرد تحت نظارت، از نظرات و تجربه‌های چندین کوچ بهره‌مند بشه و تمامی کوچ‏های گروه از درس‌های هر یک از افرادِ تحت نظارت، بهره‏مند بشن. احتمالا در این روش میزان سرمایه‌گذاری مالی کمتر میشه، اما در هر حال جلسات نظارت­ گروهی از جلسات نظارت یک‌ به ‌یک طولانی‌تره. ترکیب افراد در کنار هم ممکنه به شکل‏های گوناگونی صورت بگیره. بعضی از گروه‌ها با اعضایی تنظیم میشن که با همدیگه همخوانی دارن؛ یعنی ازنظر تجربه­ کوچینگ، رویکرد، نوع مراجع‏ها یا نوع کاری که انجام میدن (کوچینگ یک‌به‌یک یا کوچینگ گروهی)، مثل هم هستن. سایر گروه‌ها ممکنه اعضای جایگزین داشته باشن و کوچ‏هایی دارن که گاهی حضور دارن و گاهی هم خیر.

جا داره که از خودتون بپرسید چه چیزی را ترجیح می‏دین . بدیهی است که داشتن گروه ثابت در طول زمان، فرصتی برای برقراری ارتباط دوستانه و اعتماد در میان اعضا را فراهم می‏کنه. درحالی‌که در گروه موقت میشه از چشم‌اندازهای وسیع‌تری در جلسه‌های نظارتی بهره‌مند شد.

نظارت توسط افراد همتا

در این نوع از نظارت، کوچ‏ها بدون حضور ناظر مسئولیت و اداره­ گروهی خود را بر عهده دارن. هیچ یک از کوچ‏های حاضر در گروه، ناظر حرفه‌ای آموزش‌ دیده، نیستن. شرکت‌کننده‏ها به‌ نوبت نقش ناظر را عهده‏دار میشن. این نوع از نظارت روش خوبی است که باعث میشه افراد احساس کنن بخشی از جمعیت کوچینگ حمایتگری هستن که در آن موضوعات بررسی میشن. براساس تجربه و مهارت‌های کوچ‏ها و دانش آن‏ها از فرایندهای عمیق‌تر روان‌شناختی که در جریان روابط کوچینگ به وجود میان، محدودیت‌هایی هم ظاهر میشن.

نظارت مجازی

با پیشرفت فناوری، امکان ارتباط کوچ‏ها با ناظران، بدون آسیب دیدن کیفیت تعامل به صورت مجازی فراهم شده. با توجه به اینکه رابطه­ میان کوچ و ناظر، مهم‌ترین مؤلفه­ در این رابطه است؛ اطمینان از اینکه رابطه مجازی می‏تونه محیطی امن و حمایتی را فراهم کنه از اهمیت بسیاری برخورداره. برای این کار اگر از بستر مجازی مناسبی استفاده بشه و ناظر از روش‌های گوناگونی برای کار خلاقانه و اثربخش استفاده کنه؛ در این صورت فرصت بزرگی برای عملکردی کارآمد و مقرون ‌به‌ صرفه ایجاد میشه.