در اینجا به ذکر چند نکته می‏پردازم که برای گوش دادن فعال در جلسات کوچینگ بهتون کمک میکنه. به کارگیری تکنیکهای گوش دادن فعال در روند جلسات خیلی مهمه. چون اون موقعس که مراجع به این نتیجه میرسه که شما واقعا بهش گوش میدین و درکش می‏کنین. پس بهتره از تکنیک هایی استفاده کنین که به مراجع کمک کنه متوجه بشه شما به خوبی دارین گوش میدین.

◄ تکنیک های کلامی شنیدن

“بله”، “درست”، “اوکی”، “آهان” و غیره.

این کلمه های کوتاه برای نشون دادن اینه که شما عمیقا دارین به حرف مراجع گوش میدین و احساس‏های مراجع رو درک میکنین. استفاده صحیح و به جا از این کلمات می­تونه در ایجاد رابطه خوب با مراجع نقش مهمی داشته باشه. سعی کنین طوری از این کلمات استفاده نکنین که رشته افکار مراجع از دستش در بره.

◄ بازتاب کلمات، افکار و احساس‏های ناگفته

در این بخش شما کلمات، افکار و احساس‏های مراجع رو به اون برمیگردونین؛ و روی کلمات خود مراجع تاکید می‏کنین.

“بنابراین، شما می‏گین می‏خواین تغییرات بزرگی ایجاد کنین؟”. برای مثال، صدای شما نشون می‏ده که انگار براش هیجان دارین…

◄ همراه با شواهد بازخورد بدین

استفاده درست از جملات تاییدی مانند، “به نظر می‏رسه شما خوب کار کردین” یا “به نظر می‏رسه پیشرفت فوق العاده‏ای داشتین”. این یک روش عالی برای تقویت عزت نفس و همراهی مراجع در یه روند ذهنی مثبت با اونه.

◄ سوال‏های مرتبط بپرسین

سوال‏ها در جلسه کوچینگ نباید از قبل برنامه‏ریزی شده باشن. بلکه به صورت شهودی و بر اساس صحبت های مراجع پرسیده می‏شن. در این حالت، مراجع بر اساس سوال‏هایی که می‏پرسین کاملا متوجه گوش دادن و توجه شما در جلسه میشه.

◄ شفاف سازی

یکی از تکنیک‏های گوش دادن فعال، پرسیدن سوال‏های روشن کننده ست. مثلا، شما قبلا اشاره کردین که اولویت برای شما خانوادتونه، الان میگین که مهمترین چیز شغل شماست…. کدوم یکیشون در حال حاضر براتون اولویت بیشتری داره؟

◄ خلاصه کردن

سعی کنین در طول جلسه کوچینگ، بارها خلاصه ‏ای از صحبت­های مراجع رو بیان کنین. این کار نشون می‏ده شما حرف‏های مراجع رو به درستی شنیدین و درکش کردین.

◄ تکنیک‏های گوش دادن فعال غیرکلامی

تو جلسه های حضوری کوچینگ، استفاده از زبان بدنِ مناسب به جای متوقف کردن کلام مراجع، دقت شما در گوش دادن رو به مراجع القا میکنه. به ویژه برای زما‏ن‏هایی که مراجع شما غرق در روند جلسه و صحبت کردنه.

◄ ارتباط چشمی

با تماس چشمی نشون بدین که در حال گوش دادن هستین، اما به مراجع خیره نشین.

در زمان یادداشت برداری مطمئن بشین که این کار در جلسه مانع از توجه و نگاه کردن به مراجع نمیشه.

◄ حالت‏های موثر صورت

لبخند زدن، نگاه هم‏دلانه و کارهایی شبیه به این، که به صورت طبیعی در زمان جواب به مخاطب در چهره شما ایجاد میشه، نشان‏دهنده گوش دادن شماست.

از حالات‏هایی که ممکنه قضاوت شما رو نشون بده، مثل بالا کشیدن ابروها از تعجب یا تکان دادن سر پرهیز کنین.

◄ سر تکان دادن

تکان دادن مختصر سر برای نشون دادن این‏که مراجع رو شنیدین و درک کردین، عالیه.

◄ وضعیت بدن

کمی با حالت متمایل به مراجع خود و با بازوهایی باز نه تا خورده، قرار بگیرین. این حالت نشون می‏ده شما مشتاق و علاقه ‏مند به صحبت‏های اون هستین.

مثل تمام تکنیک‏های دیگه، در استفاده از این موارد هم نباید زیاده‏روی کرد تا حالت واقعی داشته باشن.

✓ در انتها به عنوان یک توصیه به خاطر داشته باشین، در صورت عدم استفاده از تکنیکهای گوش دادن فعال، مراجعین گول شما رو نخواهند خورد.