یکی از بزرگترین چالش‌های پیش روی بیشتر کوچ ‏های تازه‌کار، راه ‌اندازی کسب ‌و کار کوچینگی همراه با سود مالیه.

اگر یک کوچ هستین، به‌طور قطع عاشق این مهارت و حرفه‏این و آرزو دارین به مردم کمک کنین و شاهد رشد و پیشرفت اونها باشین. این شروع خوبی است، اما شاید برای ادامه راه کافی نباشه. آیا شما می‏تونین یک کسب ‌و کار کوچینگی را به یک موقعیت موفق تبدیل کنین یا نه؟

کوچ‏های زیادی وجود دارن که شغل اصلی خودشون را ترک کردن تا کسب­ و کار کوچینگی مورد نظرشون را راه ­اندازی کنن. اما در مدت‌ زمان کوتاهی متوجه ‌سختی کار و بالا بودن هزینه‏ ها و عدم امکان تأمین زندگی راحت با این درآمد شدن.

اگر به کار کوچینگ مشغول هستین، حالا با دو مسئله رو به رو می‏شین: اول اینکه باید کوچ فوق ‌العاده‌ای باشین و دوم، کسب‌ و کاری را اداره کنین. خیلی از کوچ‏ های تازه‌ کار، زمان لازم برای اداره­ جنبه­ کاری مسائل را دست‌ کم می‏گیرن. بعضی‏های دیگه هم ناچار به انجام کارهایی میشن که ازش لذت نمی‌برن؛ فعالیت‌هایی مانند، اداره مسائل مالی، بازاریابی و فروش خدمات.

به همین دلیل در همان ابتدای مسیر این سوال‏ها را از خودتون بپرسین:

  • آیا برای راه ‌اندازی کسب ‌و کار کوچینگ، فرد مناسبی هستم؟
  • چه مقدار باید درآمد داشته باشم؟
  • چه مسائل دیگه‏ای برای من مهم هستن؟
  • چه کسانی هزینه­ این خدمات را به من می‏پردازن؟
  • با چه کسانی در حال رقابت هستم؟
  • چه نکاتی من را جذاب‏تر از رقبا می‏کنه ؟
  • دستمزدم چقدر باشه؟
  • هزینه‏‏ های راه ‌اندازی یک کسب ‌و کار چقدر هست؟
  • چطور می‏تونم کارفرماهای جدیدی را جذب کرده و اونا را حفظ کنم؟

در هر صورت، حقیقت اینجاست که برای موفقیت‌ در راه‏ اندازی یک کسب‌ و کار کوچینگی، باید یک طرح تجاری تدوین کنین. طرحی که به شما کمک می‌کنه تا به‌ تمامی این سوال‏ها فکر کرده و موقعیت کسب ‌و کار خودتون را بررسی همه جانبه کنین.

چارچوب مدل طرح تجاری کوچک

در ادامه، چارچوب مدل طرح تجاری کوچکی بیان شده که برای برنامه‌ ریزی و راه‌ اندازی کسب ‌و کار کوچینگ، راهنمای فوق‌العاده‌ای به شمار میاد. من مدت زمان طولانی در برابر تدوین طرح‌های تجاری مقاومت کردم و به کسب‌ و کارم اجازه دادم تا به‌صورت عادی رشد کنه. در هر صورت، به‌ محض پی بردن به این مسئله که کسب ‌و کارم با سرعت مورد انتظارم پیشرفت نمی‌کنه، تصمیم گرفتم وارد فرایند تدوین طرح تجاری بشم و تمامی چیزهایی که در سر دارم را مستند کنم.

در این مسیر متوجه شدم که داشتن یک چارچوب مدل طرح تجاری کوچک می‏تونه بسیار با ارزش باشه. این کار باعث می‏شه تا زمینه‌های متفاوت کسب ‌و کارم را بررسی کنم، رقیب‏هام را بشناسم و روش‏های رقابتی را یاد بگیرم. همچنین من را وادار کرد تا به جنبه­ مالی کسب‌ و کار هم نگاه کنم. مسائلی مانند، فرصت‏های درآمدی بهتر و مناسب‏تر، خرج و مخارج، و درآمد حاصل از کسب و کار را در نظر بگیرم.

 راه‌اندازی کسب ‌و کار کوچینگ بر مبنای ارزش‌های فردی

این مسئله باید نقطه شروع شما باشه. چیزی که برای شما و کسب‌ و کارتون مهمه را به ‌روشنی بیان کنین. این کار می‏تونه برای شما راهنمای خوبی باشه و کمک کنه تا مناسب‌ترین تصمیم‌ها را بگیرین. به‌ عنوان ‌نمونه، برخی از ارزش‏های من در کسب و کار موارد زیر است:

 ایجاد تغییر

هر کاری که انجام می‏دیم، باید بتونه تغییری در یک سطحی ایجاد کنه، خواه در افراد، خواه در سازمان‌ها، و خواه در جامعه یا در سطح جهانی.

 درآمد دلخواه

نسبت به انتظاراتی که از کسب‌ و کار خود و چگونگی این انتظارات دارین، باید کاملاً واضح و شفاف باشین. در این راستا باید به اهداف مالی مطلوب خود و همچنین مواردی مانند تعداد روزهایی از هفته که کار می‏کنین، روزهای تعطیلی و میزان انعطاف‌پذیری دلخواه خود، توجه کنین.

 بازار هدف

قصد همکاری با چه کسانی را دارین؟

اگر در حال حاضر مشغول به حرفه کوچینگ هستین، حتما متوجه شدین که با برخی از افراد بهتر می‏تونین ارتباط برقرار کنین و بیشتر جذبشون می‏شین. نکته مهم این هست که، چه کسانی توانایی پرداخت هزینه خدمات شما را دارن.

با درک درست از خواسته ‏ها و نیازهای مراجعین خود، امکان کمک بهتر به اونها را خواهید داشت. مراجع زمانی با شما کار را ادامه میده که مزایا و منافع واقعی براش وجود داشته باشه.

 شناسایی رقبا

اگر رقبای خود را به جای تهدید به چشم یک منبع اطلاعاتی مفید ببینیم، از فرصت‏های پیش آمده با آنها استفاده ‏های مفیدی می‏کنیم.

مواردی مانند، مسائلی را که پیشنهاد می‌کنن، روش دریافت دستمزدشون، چه نقاط قوتی دارن، چه کارهای اضافی متفاوتی نسبت به شما انجام میدن، و نحوه بازاریابی آنها را به دقت بررسی کنین.

این کار به شما کمک میکنه تا پیشنهاد منحصر به فرد در فروش (USP)، یا به عبارتی نکته متمایز کننده در ارائه خدمات مربوط به خودتون را تعیین کنین.

 بازاریابی و فروش

روش‏ها و شیوه ‏های تبلیغاتی شما چیه؟ چطور افراد را تشویق به استفاده از خدمات خودتون می‏کنین؟

روش‌های زیاد با هزینه‏ های متفاوت برای انجام این کار وجود داره. اما نکته مهم، پیدا کردن روشیِ که متناسب با کسب‌ وکار شما باشه. مواردی مانند استفاده از­ اینترنت و ارسال مستقیم ایمیل، استفاده از سایت، کارت‌های تجاری، بازاریابی در شبکه ‏های اجتماعی و… از جمله این اقدام‏ها هستن.

 تجزیه‌ و تحلیل SWOT

تجزیه ‌و تحلیل SWOT از مهمترین مواردی است که باید انجام بشه.

  • نقاط قوت (Strengths) مانند: تجربه، دانش، مهارت‌ها، افراد آشنا و پیشنهاد منحصر به ‌فرد در فروش.
  • نقاط ضعف (Weaknesses) مانند: روش‌های بازاریابی فعلی، رقبا، نبود توان مالی.
  • فرصت‌ها (Opportunities) مانند: شکاف جدید در بازار، آشنایان جدید.
  • تهدیدها (Threats) مانند: رقابت سایر کوچ ها، جو اقتصادی فعلی.

 پیش‌فرض‌ها

در ابتدا باید مواردی از قبیل لزوم یا عدم لزوم دفتر کار، امکان قرارهای حضوری یا تماس‏های تلفنی را بررسی کنین. برای اطلاعات بیشتر بخش پیش فرض‏های کوچینگ را مطالعه کنین.

 مجموعه یا گروه

لزوم داشتن یک گروه با تخصص‏های کارآمد در زمینه‏ های مورد نیاز بسیار مهم است. کارهایی که خودتون تخصص لازم آنها را ندارین، بررسی کنین. مانند، حسابداری یا کارهای اداری را می‏تونین به افراد متخصص خارج از مجموعه واگذار کنین.

 امور مالی

اطمینان از ثبات و پایداری مالی کسب و کار شما از اصول اولیه ورود به هر بازار کاری است. در ابتدا بر اساس مبلغ تعیین شده برای دستمزد، میزان ساعت‌هایی که کار می‏کنین و تعداد مراجع هایی که قصد دارین بپذیرین، تخمینی از درآمد اولیه خود داشته باشین.

همچنین برآوردی از هزینه‌ها هم به دست بیارین.

به صورت کلی هزینه ‏ها می‏تونن شامل موارد زیر باشن:

  • بازاریابی، مانند: طراحی سایت، کارت تجاری، استفاده از شبکه اینترنت و غیره.
  • تماس‌های تلفنی
  • هزینه‌های حسابداری
  • سفر
  • رشد و پیشرفت شخصی، مانند: هزینه‌های کوچینگ، دوره‌های آموزشی، کتاب‌ها

با در نظر گرفتن میزان درآمد و هزینه ‏ها امکان بررسی دخل و خرج و برنامه ‏ریزی در جهت عدم ضرر در شروع کار، وجود خواهد داشت.

این موارد، سرفصل‌هایی برای موضوع مدل طرح تجاری کوچک هستن که من برای راه‌ اندازی کسب‌ و کار کوچینگ از آنها استفاده می‌کنم. شما هم نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بذارین.