اگر بخوایم بگیم که کوچینگ یه جعبه ابزار داره که با استفاده از اونا به خوبی میتونیم کوچینگ خوب و موفق داشته باشیم، مهارت به چالش کشیدن یکی از اون ابزارهاست.
منظور از به چالش کشیدن در یک جلسه کوچینگ چیه؟
درتوضیح مهارت به چالش کشیدن باید بگم، به چالش کشیدن به معنی، قبول نکردن و نپذیرفتن حرف مراجع در صورتی که در تضاد با ارزشهای واقعی او باشه، است.
در مهارتِ چالش شما به عنوان کوچ، به مراجع مشاهدات خود را ارائه میدین و به آنها فرصت تفکر عمیقتر و انتخاب دیدگاه دیگری رو میدین. مهارت به چالش کشیدن به روشهای مختلفی به شما در جلسات کمک میکنه.
برای استفاده از این مهارت به خاطر داشته باشین، این موضوع با سطح تحمل مراجع شما بسیار مرتبط است؛ و احتمالا اونو از حد معمول تحمل خود خارج میکنه.
به عنوان مثال، مراجع ممکن است بخواهد کاری را تا پایان ماه به اتمام برسونه؛ و شما با چنین جملهای بهش جواب بدین: ” نظرت چیه که این کار را تا پایان امروز انجام بدی“. مراجع احتمالا بیان میکنه که این غیر ممکن هست. در جواب شما بگین، ” پس بیا برای تا آخر هفته را امتحان کنیم و بعد دوباره در موردش صحبت کنیم“.
پیدا کردن تضاد در مراجع
در طی جلسات چیزی از مراجع شنیدین و در گوشه ذهنتون نگه داشتین. به عنوان مثال، در تضاد اهداف و وظایف، زمانی که اهداف به طور مداوم محقق نشده، باورها، تفکر و ارزشهای فعلی مراجع را به چالش بکشین.
در اینجا به عنوان کوچ، اصلا نترسین مسئله ای را که از مراجع متوجه شدین، برای بالا بردن سطح آگاهی خودش از موقعیت، بیان کنین.
به عنوان مثال، چند سوال چالش برانگیز در زیر بیان شده است:
’ به نظر میرسه هر هفته برای انجام این اقدامات مصمم هستین، اما هر بار با مشکلاتی روبرو میشین. این جریان باعث توجهت به چه موضوعی در خودت میشه؟‘
’همین الان اشاره کردین که قصد دارین دوباره شروع به دویدن کنین؛ گرچه در جلسه گذشته گفته بودین که واقعاً از دویدن لذت نمیبرین، موضوع چیه؟‘
’ شما گفته بودین برای اینکه پدر و مادر خوبی باشین، نباید بچه ها را با پرستار کودک تنها بگذارین. این باور از کجا آمده؟‘