به عنوان کوچ به مرور یاد می‏گیرین که سوال‏های خاصی وجود دارن که نباید از اونا استفاده کرد. این نوع سوال‏ها به جای کمک به مراجع، مانع پیشرفت در روند جلسه میشه.

سوال‏های بسته

سوال‏های بسته به سوال‏هایی گفته می‏شه که جواب «بله» یا «نه»، یا جواب یک کلمه ‏ای دارن؛ که باعث ایجاد توقف در روند گفتگوی مراجع میشه. این نوع سوال‏ها می‏تونه کمی الهام بخش باشه؛ اما نکته مهم اینه که تفکر مراجع رو تحریک نمی‏کنه یا کمکی به بررسی گزینه‏ ها و حرکت رو به جلوی اون نمیشه.

به عنوان نمونه ” آیا شما می‏خواید اقدامی انجام بدین؟ “.

این سوال معمولا به صورت بله یا نه جواب داده میشه. اما تمایلی در فرد برای فکر کردن به اینکه چه عملی رو می‏خوام انجام بدم به وجود نمیاره.

پرسیدن سوال‏های بسته می‏تونه به مراجع فرصت پنهان کردن حقیقت رو هم بده. برای مثال، اگر بپرسین ” آیا این هفته قصد انجام این کار رو دارین؟ “، مراجع ممکنه به طور طبیعی تمایل به جواب ’بله‘ داشته باشه. اما، وقتی شما سوال رو در یک مقیاس 10-1 برای تعهد به انجام آن کار بپرسین، این کار مراجع رو به بررسی عمیق‏تر سوال ترغیب می‏کنه تا جواب صادقانه‏ تری بده.

سوال‏های جهت‏دار

سوال‏های جهت‏دار، سوال هایی هستن که به گونه ای مطرح میشن که جواب رو تو خودشون دارن. به بیانی ”حرف تو دهان مراجع میگذارین“.

سوال‏هایی مثل، ” قرار نیست مستقیم با فرد مورد نظر صحبت کنی؟“ و یا  ”چه زمانی قراره مستقیم با فرد مورد نظر صحبت کنی؟“ از جمله سوال‏های جهت‏دار هستن.

در جمله اول جوابی مبتنی بر گفتگوی مستقیم با شخص مورد نظر پیشنهاد می‏شه و فضای کمی برای تفکر به مراجع میده. در جمله دوم، سوال به صورتی مطرح شده که مراجع فقط زمان انجام اون کار رو مدنظر قرار بده و بهش فکر کنه.

سوال‏های چند بخشی یا چند وجهی

سوال چند بخشی سوالیه که در اون چند پرسش به صورت همزمان مطرح می‏شه. مثل، چه اتفاقی افتاد و چه زمانی و چه احساسی داشتین؟

به مراجع زمان کافی برای درک و جواب به هر سوالو بدین.

به او این فرصتو بدین تا افکار یا احساسش رو به طور کامل بررسی کنه. پرسیدن بیشتر از یه سوال در جمله باعث گیج شدن مراجع و جواب عجولانه به هر قسمت یا فراموش کردن بخشی از سوال میشه؛ یا فرصت می‏کنه فقط به قسمتی از سوال‏ها، جواب بده.

سوال‏هایی با چرا

از پرسیدن سوال‏هایی که با ”چرا“ شروع میشن، اجتناب کنین. اگرچه به نظر میرسه برای ایجاد انگیزه مفید باشه. اما در عمل این سوال‏ها می‏تونه در حالت مقابله با مراجع به نظر برسه و منجر به دادن پاسخ دفاعی از سمت اون بشه.

به عنوان مثال به جای سوال‏ ”چرا اون روش را انتخاب کردین؟“ (که شاید در ظاهر یک سوال حیاتی به نظر می‏رسه)، میشه پرسید، ”چی شما رو به سمت انجام اون اقدام سوق میده ؟“. فقط یک تفاوت ظریف، اما قدرتمند که می‏تونه بسیار تأثیرگذار روی مراجع شما باشه.