اگر به بازگشت سرمایه و استفاده از کوچینگ برای این منظور علاقهمند باشین، برای انتخاب کوچ مناسب باید وقت بذارین. خیلی از افراد از دانش و مهارت کوچها بهره زیادی بردن، اما متأسفانه برخی افراد از این تجربه دلسرد شده و احساس میکنن که فقط هزینه زیادی را پرداختن. باید ابتدا هدف خودتون را به درستی مشخص کنین. سوالهایی هستن که در این مورد باید از خودتون بپرسین.
⋆ چطور میتونین از انتخاب یک کوچ مناسب اطمینان پیدا کنین؟ به دنبال به دست آوردن چه چیزهایی هستین؟
⋆ قصد دارین در کدوم یک از موضوعات زندگیتون تغییر ایجاد کنین؟ آیا برای تمام مسائل زندگی به خصوص در زمینه شغل یا روابط به دنبال کمک هستین؟
⋆ قصد تغییر چه چیزی را دارین؟ آیا بر سر دوراهی هستین؟ به دنبال شناسایی موقعیت فعلی خود هستین تا بتونین قدمهایی به جلو بردارین؟ مشکل خاصی دارین که میخواین آن را حل کنین؟
⋆ به دنبال چه نوع کمکی هستین؟ آیا به دنبال فرد کامل و بیعیب و نقصی هستین که شما را در مسیر همراهی کنه؟ کسی که افکار شما را به چالش بکشه یا در ایجاد اعتماد به نفس به شما کمک کنه؟
پیش از شروع جستجو میتونین با صرف کمی زمان و فکر کردن به این سوالها در تصمیمگیری برای انتخاب فرد همراه به نتایج بهتری برسین. اگر هنگام صحبت با کوچ بدونین که قصد دستیابی به چه نتایجی را دارین، در این صورت میتونین میزان کمک او در راستای شیوه انتخابی خود را ارزیابی کنین.
* اعتبارسنجی
با بالا رفتن محبوبیت کوچینگ، افراد غیر متخصص زیادی وارد این شغل شدن و به عنوان کوچ شروع به کار کردن. به همین دلیل باید از میزان شایستگی فردی که برای این کار انتخاب میکنین آگاه باشین. داشتن اطلاعات درباره مدارک رسمی کوچینگ و مفاهیم و کاربرد هر کدام از آنها، در رسیدن به فرد مناسب به شما کمک زیادی خواهد کرد.
* مهارتها
کوچ باید برخی از مهارتها را در بالاترین سطح ممکن داشته باشه. مهارتهایی مانند، گوش دادن، پرسشگری، تهیه گزارش، الهام بخشی و کمک به افراد برای روشن کردن وضعیت. گفتوگوی مقدماتی با یک کوچ به شما نشون میده که آیا او مهارتهای لازم را داره یا نه.
اگر کوچ فرایند کوچینگ را خیلی واضح و راحت توضیح بده، شما را بشنوه، نیازهای شما را درک کنه و برای برداشتن قدم بعدی به شما انگیزه بده، در این صورت فرد درستی برای کمک در تحقق رویاهای شماست.
* دستوری در برابر غیر دستوری
شاید انتخاب معادل دستوری و غیر دستوری برای این بخش کاملا مناسب هم نباشه. این ترجمه برای directive و non directive به کار برده شده و مفهوم آن برای آن دسته از کوچ هایی است که به شما راه حل میدن (دستوری) و کوچی که شما را در پیدا کردن راه حل کمک میکنه (غیر دستوری). به قول معروف در یک سوال ساده، میخواهید به شما ماهی بدن یا بهتون ماهیگیری یاد بدن؟ شاید با توجه به این تعریف بشه از معادل کوچ هدایتگر و غیر هدایتگر هم استفاده کرد.
◄ لطفا در صورت تمایل اگر معادل مناسبتری به نظر شما میتوان استفاده کرد، آن را با ما در میان بگذارید.
شاید لازم باشه هر کدام از شیوهها را در مدت زمان کوتاهی تجربه کنین تا متوجه بشین کدام شیوه برای شما کارسازتر است.
* رابطه در کوچینگ
احتمالاً مهمترین مؤلفه انتخاب کوچ مناسب، نوع رابطه بین شما و کوچ هست. صراحت، اعتماد و احترام باید بین شما برقرار باشه و بدون وجود این موارد، بازگو کردن مسائل و استفاده واقعی از تمامی توان کوچینگ غیرممکن میشه. پیدا کردن کوچی که بتونین با اون رابطه دوستانهای داشته باشین، فردی که شما را درک کنه و شما را در مسیر پیشرفت و تجربههای جدید تشویق کنه، و درونیترین افکار و احساسات خود را با او در میان بذارین، اهمیت به سزایی داره. در اولین گفتوگو با کوچ، از خودتون بپرسین که چقدر با او احساس راحتی میکنین و بهش اعتماد دارین. این حسها از نوع کشف و شهود هستن و از اعتماد به اونها واهمه نداشته باشین. اگه دچار چنین احساساتی شدین، پس در کار انتخاب کوچ موفق بودین.
* تجربه کوچ
یک کوچ ماهر الزاما نباید در موضوع مورد نظر شما تجربه داشته باشه. چون قرار است که با پرسشهایی که مطرح میکنه به شما در حل مسئله کمک کنه. با این حال برخی اعتقاد دارن شاید اگر کوچ در موضوع مورد نظر شما تجربه و تخصص داشته باشه، این موضوع بتونه باعث طرح سوالهای موثر در مورد مسئله همراه با همدلی بهتر در فرایند کوچینگ بشه.
* کوچینگ چهره به چهره یا کوچینگ مجازی
امروزه کوچینیگ فقط محدود به جلسه حضوری نمیشه و جلسات کوچینیگ از طریق فضای مجازی نیز برگزار میشه. این امر برای افراد مختلف میتونه کاراییهای متفاوتی داشته باشه. بعضی از افراد به دلیل نداشتن ارتباط حضوری در طی جلسه احساس ناراحتی میکنن؛ و برای برخی دیگه میتونه به دلیل عدم نیاز به صرف هزینه و زمان برای حضور در محل جلسه مفید باشه.
از کوچ خود درباره روش کاریش سوال کنین، و برای اطمینان از میزان سودمندی روش کوچتان در جلسات، با روش او آشنا بشین و در موردش اطلاعات کسب کنین.
☚ در انتخاب کوچ به این نکته توجه کنین.
کوچی که انتخاب کردین چه رزومهای داره. برای اینکه متوجه بشین که کوچ مورد نظر چطور میتونه به شما کمک کنه و اینکه آیا واقعا همون فردیه که شما بهش نیاز دارین، بهتره رزومه اون فرد را بررسی کنین. در بررسی دقت کنین که مدارک کوچ از منابع معتبری صادر شده باشن. همچنین از نظرات افرادی که قبلا با این کوچ ارتباط داشتن هم میتونین استفاده کنین. از کوچ خود بپرسین که آیا امکان ارتباط با مراجعین قبلی او را دارین. البته شاید انجام این کار بنا بر دلایل محرمانگی غیرممکن باشه اما گاهی اوقات خود مراجعین تمایل دارن در این زمینه اطلاعات در اختیار شما قرار بدن.
☚ چقدر میخواهید هزینه کنین؟
به این نکته توجه داشته باشین که خدمات کوچینگ در مقایسه با خدمات مشاورهای هزینه نسبتا بالاتری داره. به این فکر کنین که این کار چقدر براتون ارزش داره؟ آیا رفع مسئله به حدی براتون اهمیت داره که هزینه زیادی بپردازین؟ در هر حال میزان هزینه نباید شما را از موارد ذکر شده دیگه غافل کنه. انتخاب کوچهایی که برای شما گزینه مناسب به شمار نمیان (حتی اگه معقولترین قیمت را داشته باشن)، به معنای هدر دادن پول خواهد بود.
در ابتدا، لازم است که دلیل متفاوت بودن دستمزدهای کوچینگ را بدونین تا بهتر بتونین در خصوص میزان مبلغی که آمادگی پرداخت اون را دارین، تصمیمگیری کنین.
دستمزدها تحت تأثیر بازار هدف موردِ انتخاب کوچها است. توانایی فرد یا سازمان مورد نظر در پرداخت این مبلغ و ارزشمندی خدمات مورد نیاز آنها در این جریان نقش مهمی داره. به همین دلیل دستمزد کوچینگ در حوزه کسب و کار، از کوچینگ در حوزههای شغل یا زندگی خیلی بیشتر است.
در این بین بعضی از کوچها به دنبال دستمزدهای استاندارد هستن، درحالی که دریافتی سایر کوچها، بر اساس خدمات مورد نیاز مراجع خواهد بود.
✓ مهارت متفاوت، دستمزد متفاوت
ممکن است دستمزد خدمات کوچهایی که در سطح حرفهای آموزش دیدن و مهارتهای متفاوتی کسب کردن، نسبت به کسانی که مدارک رسمی ندارن، خیلی بیشتر باشه.
بعضی از کوچها، برای جلسههای حضوری نسبت جلسههای تلفنی دستمزد بیشتری دریافت میکنن. بعضی دیگر وقت بیشتری را صرف آمادهسازی و پیگیری جلسههای کوچینگ میکنن و بودجهای را برای این زمان اختصاص میدن.
برخی از کوچهای با تجربهتر به دلیل بالا رفتن تقاضا، ممکن است افزایش در دستمزد داشته باشن. دستمزد کوچهایی که تخصص در زمینه موضوعات خاص دارن معمولا بالاتر از کوچ هایی است که در تمامی زمینهها و موضاعات خدمات ارائه میدن.
✓ درک ارزش بهعنوان ابزار بازاریابی
به این مساله دقت کنین که خدمات گرانتر لزوماً به معنای خدمات بهتر نیست.
برخی از کوچ ها به منظور ایجاد چنین تصوری که خدمات آنها نسبت به کوچهایی که مبلغ کمتری دریافت میکنن از ارزش بسیار بالاتری برخوردار است، مبالغ بیشتری را تعیین میکنن.
به عنوان مثال، در کشور انگلستان اگر نام کوچ در VAT (مالیات بر ارزش افزوده) ثبت شده باشه و در این میان کوچ به معروفیتی رسیده و یا مراجعین سرشناسی داشته باشه، این بدان معناست که باید در ازای عایدیهای دریافتی خود پولی را به صورت مالیات بر ارزش افزده پرداخت کنه. درنتیجه دستمزدش هم تحت تأثیر این موضوع قرار میگیره و به نسبت بالاتر میره. برخی از کوچها هم تمایل دارن از طرف کارفرماهایی که اسمشون در VAT ثبت نشده، مبلغی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت بشه.
* میزان دستمزدهای کوچینگ
خیلی از کوچها، جلسه معارفه رایگان حدود 30 دقیقهای دارن. دستمزد کوچینگ در موضوعات شخصی و زندگی، معمولا بین 150 تا 250 هزار تومان در ساعت است. البته برخی کوچها برای کوچینگ درحوزه سبک زندگی، مبلغ کمتری دریافت میکنن .
دستمزد کوچینگ در حوزه کسب و کار، معمولا از پانصد هزار تومان در ساعت شروع شده و به بیش از پنج میلیون تومان و گاهی بیشتر میرسه .
☜ برای مشخص کردن مبلغی که باید پرداخت کنین، ابتدا به چند سوال پاسخ بدین.
⋆ چه هزینهای رو باید پرداخت کنین؟ قادر به پرداخت چه مبلغی هستین؟
⋆ یک کوچ خوب چقدر براتون ارزش داره؟ اگه قرار باشه که شخصی شما را در تغییر زندگی و رسیدن به اهدافتون کمک کنه، این موضوع چقدر براتون ارزش داره؟
⋆ در ازای این هزینه چه چیزی میخواهید دریافت کنین؟ کوچینگ حضوری که معمولاً قیمت بالاتری داره، چقدر براتون مهمه؟
⋆ چه نوع پیگیری، از قبیل پشتیبانی در قالب ایمیل، براتون فراهم شده؟ تجربه و صلاحیت داشتنِ کوچ چقدر براتون اهمیت داره؟
◄ به یاد داشته باشین که انتخاب کوچ مناسبِ شما، مولفه بسیار مهمی است که میتونه بر میزان هزینهها ارجحیت داشته باشه.